7 Αυγ 2017

Game of Thrones

Game of Thrones Season 7, Episode 4, ‘The spoils of war


Άφωνος. Έχω μείνει άφωνος!

Παίζει και το καλύτερο επεισόδιο ever! (Edit: τώρα που έχω καθαρό μυαλό, ας πούμε ότι είναι στο top-5).

Καταιγιστικό επεισόδιο. Μας γεμίζει με προσδοκίες. Δεν είχαμε τρομερά θέματα με τον χώρο και τον χρόνο αυτήν την φορά (βλέπε τηλεμεταφορές Varys, Euron κτλ). Τι είδαμε σε αυτό το επεισόδιο (το μικρότερο σε διάρκεια μέχρι στιγμής);



1) Χρυσός. Πολύς χρυσός. Όλος για να πληρωθεί η Σιδερένια Τράπεζα του Braavos. Πάλι μάγκες θα γίνου οι Lannisters. Ο Tarly λέει πως ο χρυσός έφτασε στην πρωτεύουσα, αλλά και πάλι δεν είναι πολύ ξεκάθαρο. Επιτέλους βλέπουμε και λίγο Bronn. Τον είχαν αφήσει λίγο. Βλέπουμε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ του Braavos να λέει στην Cersei “κούκλα μου, άξια κόρη του μπαμπά σου, σαν και εσένα κανείς δεν ξεπλήρωσε τόσα πολλά χρέη μαζεμένα”. Ήδη πάνε όλα υπερβολικά καλά για τους Lannisters. Κάτι αρχίζει να βρωμάει.

2)Συνάντηση Bran- Littlefinger. Πάλι παγερά αδιάφορος ο Bran. Πιθανότατα ξέρει ότι ο Littlefinger μεσολάβησε για να σκοτωθεί ο Ned Stark.  Όταν του λέει ότι “chaos is a ladder”, ο Littlefinger πάγωσε. Γιατί; Γιατί είναι ατάκα του ίδιου προς τον Varys στην 3η σεζόν: https://www.youtube.com/watch?v=iRS8a8HjqFs Anyway. Βλέπουμε σιγά σιγά ότι ο Bran δεν νιώθει Stark. Δεν νιώθει καν Bran. Και άντε ρε Bran, στα κάκαλα σου ο Littlefinger, αλλά και η Meera; Τέτοια αερόβια δεν ξαναέκανε ποτέ κανείς. Απ’ τον Βορρά μέχρι τον νότο να μ’ αγαπάς δεν βρήκα τρόπο σε κουβαλούσε η καημένη. Μένουμε στα λόγια της όμως. Ο Bran όντως πέθανε στην σπηλιά. Την στιγμή που έγινε Three-eyed-raven.

3)Arya ξανά στο Winterfell. Όσο αναίσθητη και να έχει γίνει η Arya, μια σκηνή επιστροφής δεν θα μπορούσε να μην  είναι συγκινητική. Εντάξει, οι φρουροί τραγικοί, αλλά τόσοι πόλεμοι τόσα χρόνια, δεν έμεινε και κανένας καλός. Έπειτα συναντά την Sansa. Όσο ήταν μαζί δεν ήταν και πολύ αγαπημένες, αλλά τώρα η επανένωση του Starkέικου προμηνύει κάτι καλό για την σειρά. Μετά συναντιούνται με τον Bran. Η Sansa αρχίζει να καταλαβαίνει ότι τα αδέρφια της δεν είναι και πολύ νορμάλ. Ο ένας έχει γίνει μαντάμ Ζαϊρα, η άλλη ασσασίνος του Δον Κορλεόνε. Ο Bran αποστασιοποιείται από αδελφικές κουβέντες και πράξεις. Φρικάρει και την Arya λέγοντας ότι ξέρει για την λίστα. Το στιλέτο που της δίνει, κάτι μου λέει ότι θα σκοτώσει πολύ κόσμο, και ίσως κόσμο που έχει ξαναδεί αυτό το στιλέτο. Δεν της το δίνει γιατί δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο ίδιος, αλλά επειδή είναι γραφτό να το έχει αυτή. Το ότι είναι όλο το σόι στο Winterfell δεν είναι βέβαια καλό για την φαμέλια. O Littlefinger καραδοκεί, έχει πάντα ένα πονηρό μειδίαμα και δείχνει ότι έχει πλάνο και στρατηγική. Πιστεύω πάντως ότι δεν θα του βγει σε καλό. Θα έλεγε άσχημα να τον σκοτώσει η Arya με το πρόσωπο της Sansa.

4)Daenerys-Jon. Εντάξει, δεν συγκινήθηκα και πολύ από το δρακόγυαλο, όσο από τα σχεδιάκια των Παιδιών του Δάσους. Πολύ απλοϊκός τρόπος να πείσει ο Jon την θεία του, αλλά εμένα με έπεισε. Ο Jon δείχνει στην Daenerys ότι όντως υπάρχουν White Walkers και ότι τα Παιδιά του Δάσους και οι άνθρωποι πολέμησαν μαζί εναντίον τους. Όπως είδαμε σε ένα όραμα του Bran, τα Παιδιά πολεμούσαν με τους αιμοβόρους ανθρώπους. Τα Παιδιά ήταν αυτά που δημιούργησαν του Walkers για να τους χρησιμοποιήσουν εναντίον των ανθρώπων. Εντάξει, μετά χάθηκε λίγο η μπάλα, αλλά ότι τα Παιδιά και οι άνθρωποι είχαν αιώνια συμμαχία δεν πολύ-ισχύει κιόλας. Προφανώς ο Jon το αγνοεί. Όλο αυτό το διάστημα οι δυο τους πιάνονται, έρχονται κοντά, κοιτάζονται όλο νόημα κτλ. Σίγουρα πολλοί πίστεψαν ότι λίγο κουτούπωμα θα πέσει. Εμένα αυτό το γεγονός, που απ’ ότι φαίνεται δεν το γλιτώνουμε, μου φαίνεται εντελώς σαπουνόπερα. Ο μόνος λόγος να ερωτευτούν οι δυο πρωταγωνιστές είναι η αναβίωση του μύθου του Azor Ahai. Θα δούμε στην συνέχεια γι’ αυτό. Δεν είναι τυχαίο που η σειρά ξεφορτώθηκε τον Daario Naharis χωρίς ιδιαίτερο λόγο πάντως. 

5)Φωτιά και λαύρα η Dany κατά του Tyrion! Όχι άδικα, μιας και έχασε όλους τους συμμάχους της. Το θετικό είναι ότι πλέον η συμμαχία με τον Jon μοιάζει αναπόφευκτη. Η Daenerys ζητά τις συμβουλές όλων. Όλοι της λένε να μην κάνει ντου με τους δράκους.

6)Η Arya είναι τρομερή πολεμίστρια και αυτό το βλέπει η Sansa. Περισσότερο χαίρεται γι’ αυτό παρά σοκάρεται. Διαπιστώνουμε ότι η Arya είναι αποτελεσματική και με μεγαλόσωμους πολεμιστές. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μαρτύρησε ακόμα ότι σκότωσε τον Frey. Η Αrya είναι τρομερό cheat για τους Starks. Ρε λες να σκοτώσει αυτή τον Littlefinger;

7)Η συζήτηση με την Missandei νομίζω είναι ένδειξη της συμμαχίας που ψήνεται. Οι δύο ηγέτες μοιάζει να έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία απ’ ότι φαινόταν αρχικά. Ο Theon ακόμα δε μπορώ να καταλάβω που θα χρησιμοποιηθεί.

8)Τελικά η Daenerys δεν άκουσε κανέναν. Όρμησε με τους δράκους της στον στρατό των Lannisters, σε μία κίνηση που αναμέναμε από τον πρώτο κύκλο. Τόσες ανούσιες κουβέντες μεταξύ Jamie, Bronn, μπαμπά και γιου Tarly, προοικονομούσαν ότι κάτι μεγάλο ακολουθεί.

9)Η σκηνή της μάχη επική. Για εμένα ανώτερη από μάχη στον Μαυροπόταμο, Hardhome και Battle of the Bastards.  Οι Dothraki να καλπάζουν μέσα από τις φλόγες; Ανατριχιαστικό! Η Dany δεν μασάει, καίει κόσμο με το τσουβάλι, αλλά φροντίζει να κάψει και όλα τα καραβάνια με τις προμήθειες (και τον χρυσό;). Πραγματικά δεν μπορούσα να καταλάβω πως θα την γλίτωνε ο Jamie από αυτήν την κατάσταση. Δεν ακούει τον Bronn που του λέει να φύγει, αλλά κάθεται να πολεμήσει μέχρι τέλους για τον λαό του. Όταν πέφτει ο παράς από τον Bronn, έρχεται στο δίλημμα λεφτά ή επιβίωση; Τελικά διάλεξε επιβίωση. Μέχρι που εμφανίστηκε το δρακοντούφεκο πίστευα πως είναι τελειωμένος. Μετά παρακαλούσα να πετύχει τον δράκο! Πρέπει οι δράκοι να μην είναι άτρωτοι, δεν θα υπήρχε νόημα να είναι ανίκητοι. Ο Tyrion βλέπει τον αδερφό του. Του κόβεται το αίμα.  Ξέρει ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Ίσως και να έχει δεύτερες σκέψεις για την Daenerys. Τελικά ο Bronn πετυχαίνει τον δράκο. Τον τραυματίζει σοβαρά, αλλά μάλλον όχι θανάσιμα. Ίσα ίσα για να αποτραπεί η Dany να κάνει ανάλογα νταηλίκια με τους δράκους στο άμεσο μέλλον. Εκεί μου κόπηκε η ανάσα. Προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να σκοτωθεί η Dany. Αλλά φώναξα,  άιντε ρε Jamie, σκότωσε την την κ….α! Εκεί την είδε, κοντοστάθηκε, σαν να σκέφτηκε ότι και αυτήν μουρλή σαν μπαμπά της είναι, ας την σκοτώσω όπως σκότωσα κι αυτόν. Τελικά ο Bronn τον έσωσε. Λογικά θα κρατηθούν όμηροι, αλλά όπως και να ‘χει, νομίζω η πρόβλεψη για συνάντηση Jamie-Tyrion θα επαληθευθεί. Ο Jamie δεν πεθαίνει!

ΥΓ: Τι λέει ο μύθος για τον Azor Ahai; Ήταν ο ήρωας που χάρισε την νίκη στις καθυστερήσεις της παράτασης του αγώνα με τους White Walkers, χιλιάδες χρόνια πριν, κατά την περίοδο της τελευταίας μεγάλης νύχτας. Είναι αυτός που λέει η Melisandre ότι σύμφωνα με τις προφητείες θα ξαναεμφανιστεί (Δευτέρα παρουσία κι έτσι), άσχετα αν αρχικά νόμιζε ότι αυτός ήταν ο Stannis. Ο Azor Ahai ήταν πιστός του θεού του φωτός, οπότε δεν είναι τυχαίο που ο θεός του φωτός ζωντάνεψε τον Jon. Ο μύθος λέει, ότι για να κάνει άτρωτο το σπαθί του, μετά από 2 αποτυχημένες μαγικές προσπάθειες, το έμπηξε στην καρδιά της αγαπημένης του. Η θυσία της έδωσε στο σπαθί Lightbringer την μαγική δύναμη να ξεπαστρεύει τα ζόμπια. Τέλος πάντων, αν είναι ο Jon να σκοτώσει την Daenerys γι’ αυτόν τον λόγο χαλάλι το ρομάντζο. Αλλιώς, η προοπτική να κάτσει στον θρόνο ο Jon αγκαζέ με την ξανθόψειρα και να κάνουν παιδάκια και δρακάκια σαπουνοπερίζει αρκετά.

YΓ2:  Ο Jamie μετά τον τίτλο Kingslayer θέλησε να αποκτήσει και τον τίτλο Queenslayer. Παρότι Lannister, είναι από τους πιο ξηγημένους χαρακτήρες. Μέσα στην ανωμαλία του (εντάξει είναι ερωτευμένος με την αδερφή του), δεν έχει να του προσάψει κανείς τίποτα. Δίκαιος, έξυπνος, έχει μπέσα και θάρρος. Εντάξει, έριξε τον Bran από το παράθυρο. Και πάλι καλά που το έκανε, αλλιώς Game of Thrones δε θα βλέπαμε. Ευχαριστούμε Jamie! 


ΥΓ3: Ο Davos διορθώνει τα αγγλικά του Jon! Νομίζω είναι η 3η συνολικά φορά που διορθώνει γραμματικά-συντακτικά έναν άλλο χαρακτήρα, μετά τα μαθήματα από την κόρη του Stannis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου